mijn kind en de computer

mijn kind en de computer – in gesprek over opvoeding

Dit is een artikel naar aanleiding van een avond van ‘DeTuinLeeft’. U kent het wel, ‘zit hij nu al weer achter de computer of tablet?’, ‘toe pap, nog even met de tablet’. Onze kinderen lijken toch wel erg op ons he. Zelf-discipline is soms erg lastig, vooral als we nog jong zijn.. We willen onze kinderen leren om goed om te gaan met hun beeldscherm tijd. Hoeveel beeldscherm tijd is goed voor een kind. Hoe lang mag mijn kind met de computer. Welke spelletjes mag hij spelen. Facebook, vanaf wanneer? We hebben geen pasklare antwoorden op al deze vragen. Hieronder een aantal tips om de computer of tablet tijd van onze kinderen te beperken. Wilt u mee doen aan de discussie reageer dan hieronder.

wat anderen er over schrijven:

http://www.opvoedadvies.nl/computerspel.htm
 “Het spelen van computerspelletjes kan positieve effecten hebben op een kind. Zolang er maar wel met mate gespeeld wordt.”

http://www.mediaopvoeding.nl/vraag/hoe-lang-mag-een-kind-van-11-jaar-per-dag-achter-de-computer
 “grenzen zijn belangrijk”, “spreek regels af”

http://www.medicinfo.nl/%7B0b6850bf-c416-498c-bbf6-a5455c7a9637%7D
 “Voor kinderen van zeven tot twaalf jaar geldt een richtlijn van één tot  anderhalf uur per dag.”

http://www.medicinfo.nl/%7BFD2C7342-2AD0-4A74-BB4F-04A504E0C8D2%7D
 “Vanaf een jaar of acht kunnen kinderen zelfstandig op internet surfen.”

http://www.anababa.nl/vrije-tijd/media/internet
 “internet is niet zonder risico’s. Houd daarom in de gaten wat je kind doet”

http://www.anababa.nl/vrije-tijd/media/mobiele-telefoon/tips-voor-verstandig-gebruik   “Maak duidelijke afspraken met je kind. En grijp in als hij ze niet nakomt.”

http://mijnkindonline.nl/artikelen/maak-je-kind-wegwijs-op-facebook
 “Iedereen kan mij een vriendschapverzoek sturen, maar als ik iemand niet ken dan weiger ik het wel. En alleen vrienden kunnen mijn berichten zien.”

en nu de praktijk:

internet filters: een internet filter houdt bepaalde voorgedefinieerde web-sites en content tegen. zo kunnen we onze kinderen beschermen tegen verkeerde invloeden, spellen en pornografische sites. maar let op, kinderen zijn slim en vinden zelf manieren om een internet filter te omzeilen. dit kan bv. door gebruik te maken van het internet van een vriendje, via de wifi bij de mac of via een proxy server. dor al deze mogelijkheden is het dus erg belangrijk dat we onze kinderen leren om te gaan met al de media om ons hen. ze moeten zelf leren wat goed is en wat niet. het is onze taak als ouders om onze kinderen hier bij te helpen om dit te leren.

lees meer:  http://www.veiligheidsfilters.nl/internet-filters.html, http://nl.wikihow.com/Een-firewall-of-internetfilter-omzeilen
een filter:  http://www.filternet.nl/

computer tijd beperking: het is goed om een stok achter de deur te hebben die help bij het beperken van scherm tijd. er zijn computer programma’s die kinderen toestaan een bepaalde tijd de computer te gebruiken. als hun tijd op is krijgen ze een melding en is voor de rest van de dag hun account geblokkeerd. dit soort programma’s helpt kinderen omdat het duidelijk is voor ze. na een uur is de tijd op voor vandaag. en het voorkomt welles/nietes discussies over stoppen. een mooi gratis timer-programmatje is TimeSlot. TimeSlot is een gratis programma van stichting Mijn Kind Online en helpt ouders en kinderen in het beperken van computer tijd. u kunt per kind instellen hoe lang en wanneer hij of zij op de computer mag. de computerprogramma’s worden op het aangegeven tijdstip vanzelf afgesloten.

lees meer: http://pc-serviceburo.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=1

download timeslot (voor Windows)

tablet tijd beperking: naast scherm tijd beperking op de computer zijn er ook apps die onze kinderen helpen te stoppen met de tablet. deze apps hebben het zelfde principe, u als ouder geeft van te voren op hoeveel tijd uw kind met de tablet, ipad mag. als de tijd op is wordt de tablet of ipad geblokeerd. u kent evt bepaalde apps vrijgeven om altijd te laten gebruiken. daarnaast kan dan eventueel een ‘alles uit’ tijd ingesteld worden.

lees meer: http://www.tomsguide.com/us/pictures-story/596-11-best-parental-control-apps.html

app: http://www.screentimelabs.com/ (voor Android)
http://www.mobicip.com/features (voor Android, iOS, Windows)

One thought on “mijn kind en de computer

  1. Pingback: Beeldschermtijd |

Geef een reactie